معرفي جیلبریک و هرآنچه لازم است در مورد جیلبریک بدانيد.اگر شما نيز يكي از گوشي هاي IOS را داريد و تا به حال گوشي خود را قفل شكن نكرده ايد حتما اين مطلب را بخوانيد.
واژه جیلبریک از دو کلمه ” Jail ” به معنای زندان و ” break ” به معنای شکستن ( فرار ) تشکیل شده است .
بسیاری معتقد هستند کاربران محصولات اپل ( مثل آیفون ) در زندانی که این شرکت برای آنها درسته کرده قرار دارند زیرا اپل محدودیت های بسیاری برای آنها ایجاد کرده و هیچ گونه دسترسی به فایل ها و قسمت های مختلف سیستم و فریمورک ندارند ، آنها مجبورند فقط و فقط از برنامه ها و محصولاتی که در فروشگاه اپل عرضه می شوند استفاده کنند .جیلبریک فرآیندی است که با اجرای آن قفل های زندان باز می شوند و محدودیت هایی که توسط اپل بروی سیستم اعمال شده اند از بین می روند ، این نرم افزارها با تغییراتی که در سیستم و فریمورک اعمال می کند اجازه دسترسی به نقاط مختلف را می دهند .
جیلبریک به شما اجازه می دهد هر نرم افزاری که برای دستگاه شما ارائه شده بروی آن نصب کنید ، پوسته و ظاهر دلخواه خود را داشته باشید و به فایل های سیستمی دسترسی داشته باشید ، خلاصه هر بلایی می خواهید سر دستگاه خود بیاورید .
معمولا مدت زیادی طول نمی کشد و پس از انتشار هر فریمورک ، هکر ها آن را هک کرده و برنامه جیلبریک آن را عرضه می کنند ، و این چرخه ادامه پیدا می کند چون اپل حفره استفاده شده توسط هکر ها برای جیلبریک را می بنندد و سپس فریمورک جدیدش را ارائه می کند .
برای هر فریمورک برنامه جیلبریک مخصوص آن ارائه می شود و معمولا فقط برای همان نسخه فریمورک کاربرد دارد .
اپل پس از ارائه هر فریمورک جدید اجازه بازگشت با دانگرید ( Downgrade ) شما به فریمورک های قبلی را نمی دهد و با این کار جلوی استفاده از جیلبریک های قبلی را می گیرد .
طبق قانون آمریکا ( DMCA 2010 ) جیلبریک کاری قانونی است و کاربران می توانند امکان نصب هر نرم افزاری را داشته باشند ، البته اپل این قانون را قبول ندارد و گارانتی محصولاتی را که جیلبریک شده باشند را باطل می کند و مشکلات نرم افزاری این دستگاه ها را برعهده نمی گیرد .
برنامه های جیلبریک پس از عرضه توسط هزاران و یا میلیون ها نفر دانلود و تست می شود و اصولا به خودی خود آسیبی به دستگاه وارد نمی کنند ، اما به هر حال این برنامه ها تائیدیه تولید کننده و سازنده دستگاه را ندارند و ممکن است به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم به دستگاه آسیب برسانند .
یکی از شایع ترین کاربرد های جیلبریک آماده کردن بستر آنلاک ( Unlock ) است ، همانطور که می دانید گوشی های آیفون به دو صورت قفل شده و قفل نشده ( Unlock Factory ) به بازار عرضه می گردند ، گوشی های قفل شده و یا لاک ( Lock ) فقط با سیم کارت سرویس دهنده مخابراتی ( مانند AT&T ) که برای آن تعریف شده کار می کند و با آنلاک دستگاه شما می توانید از سیم کارت های دیگر نیز استفاده کنید .
دو نوع جیلبریک وجود دارد :
۱) جیلبریک Tethered یعنی دستگاه پس از جیلبریک شدن هر بار که خاموش شود باید دوباره با نرم افزار جیلبریک بوت شود ( به عبارتی دستگاه را نبابد خاموش کنید )
۲) جیلبریک Untethered به این معنی که فقط کافی است یکبار دستگاه جیلبریک شود و دیگر نیازی به جیلبریک دوباره نیست ( محدودیتی در خاموش و روشن کردن دستکاه نخواهید داشت )
برنامه های جیلبریک معمولا به دو صورت تحت وب و یا نرم افزارهای قابل نصب روی ویندوز و مک ارائه می شوند .
جیلبریک به شما این امکان را می دهد که نرم افزارهای پولی را به صورت قفل شکسته و رایگان بروی دستگاه خود نصب کنید و با توجه به اینکه خرید نرم افزار های اپل از داخل ابران به راحتی امکان پذیر نیست پس دستگاه جیلبریک نشده کارایی زیادی برای شما نخواهد داشت ، لذا سعی کنید همیشه قبل از نصب فریمورک جدید از وجود جیلبریک آن مطمئن شوید