آیا پیشرفتهای صورت گرفته در هوشمصنوعی منجر به سقوط بشر خواهد شد؟
فیزیکدان مشهور، استیون هاوکینگ به تازگی نگرانیهای شدید خود را نسبت به توسعه هوشمصنوعی در جهان ابراز کرده است. او در تازهترین پست وبسایت شخصیاش مینویسد:
موفقیت در توسعه هوشمصنوعی بزرگترین دستاورد بشر در طول تاریخ است. هرچند متاسفانه ممکن است آخرین دستاورد او نیز باشد.
هاوکینگ که بیشترین شهرتش را مدیون کتاب پرفروش خود تاریخچه زمان است، معتقد است که سرعت پیشرفت و نوآوری بشر به قدری زیاد است که از بازتاب کارهای خود غافل شده است. منظور هاوکینگ پیشرفتهای تکنولوژیک فوقالعادهای است که در حال حاضر در زمینه هوشمصنوعی در حال وقوع هستند. از ماشینهای هوشمند بدون رانندهگرفته تا دستیاران شخصی مانند Google Now.
مطمئنن هاوکینگ اشتباه نمیکند. استارآپ های هوش مصنوعی سرعت رشد بسیار بالایی دارند و سرمایهگذاریهای بزرگی روی آنها صورت گرفته است.
گوگل اخیرن شرکت DeepMind را به مبلغ 650 میلیون دلار خریداری کرد. شرکتی که فعالیت اصلیاش توسعه الگوریتمهای یادگیرنده است. اواخر سال قبل نیز گوگل شرکت Boston Dynamics را خریداری کرده بود.
Noel Sharkey پرفسور روباتیک در مصاحبه اش با گاردین تاکید میکند: میزان مبلغی که گوگل و دیگر شرکتهای تجاری بر روی تکنولوژیهای روباتیک و هوشمصنوعی سرمایهگذاری میکنند به قدری است که در نهایت این تکنولوژیها را وارد دنیای تجاری و زندگی روزانه مردم خواهد کرد.
ولی مگر این سطح از خلاقیت و توسعه این تکنولوژیها چه مشکلی دارد؟
ترس اصلی هاوکینگ همان ترس همیشگی است که در فیلمهای علمی-تخیلی دیدهایم. مطمئنن در کوتاه مدت این ما هستیم که کنترل هوشمصنوعی را در دست خواهیم داشت ولی در یک بازه بزرگتر از زمان کنترل سیستمهای خبره و هوشمند کار سختی خواهد بود و در بهترین شرایط وابستگی شدیدی بین بقای ما و آنها بوجود خواهد آمد.
طبق نتایج یک تحقیق در دانشگاه Oxford طی دو دههی آینده ۴۵ درصد از آمریکاییها شغل خود را به دلیل جایگزینی آنها با روباتها از دست خواهند داد.
هاوکینگ به شدت توصیه میکند که قبل از ساخت یک چیز به اثرات آن در آینده فکر کنیم. مهم نیست که یک کارآفرین هستید و یا یک نظریهپرداز در علم فیزیک، زمانی که موضوع هوشمصنوعی مطرح میشود همه ما باید از خود بپرسیم که چگونه میتوانیم با کمترین میزان ضرر بیشترین استفاده را از این سیستمها داشته باشیم.